december 4, 2022

arubanieuws

WE zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Michael Rippon – ‘Als spinner in Nieuw-Zeeland moet je leren een vasthoudende rol te spelen, druk op slagmensen op te bouwen’

Eerder dit jaar, toen linkerarm-polsspinner Michael Rippon Nederland vertegenwoordigde in ODI’s tegen Nieuw-Zeeland, stond hij tegenover spelers met wie hij het hele jaar door traint in Otago. Vorige maand werd de 30-jarige genoemd in de Nieuw-Zeelandse ploeg voor hun limited-overs tour door Ierland. Als hij in de serie speelt, die vandaag begint, zou dit de laatste opleving kunnen zijn in een carrière die meer dan 11 jaar geleden begon in Kaapstad. In deze chat vertelt Rippon hoe hij via Nederland van Zuid-Afrika naar Nieuw-Zeeland is gegaan.

Verschillende landen, verschillende ervaringen. Het is een hele reis voor je geweest.
Het is best cool, niet? Ik ben geboren en getogen in Kaapstad, maar kwam in aanmerking om voor Nederland te spelen dankzij mijn grootvader van moeders kant, die daar eind jaren zeventig naar toe verhuisde. En toen verliet ik in 2017 Zuid-Afrika om naar Nieuw-Zeeland te verhuizen met een kort contract als wisselspeler. Ik wist toen echt niet dat ik hier mijn leven zou verdienen en op een dag misschien voor de Black Caps zou spelen.

Hoe ben je begonnen met bowlen met de left-arm wristspin?
Ik begon als een snelle bowler met de linkerarm, maar ik heb Shane Warne en Brad Hogg veel zien opgroeien. Het was de vader van Jonathan Trott, Ian, die me voor het eerst vertelde dat ik mijn linkerarm kon proberen. Ik begon met de orthodoxe linkerarm, maar ik had zin om met de linkerarm te bowlen, en de variaties waren voor mij vanzelfsprekend, dus bij representatief cricket bij de Under-15s maakte ik de overstap.

Hoe gedijt men als spinner in Nieuw-Zeeland?
Je moet vrede sluiten met het feit dat je niet altijd emmers vol wickets zult nemen. Je moet leren een vasthoudende rol te spelen, druk op slagmensen op te bouwen. Dat is waar ik veronderstel dat mijn variaties en linkerarm polsspin in beeld komen. Er is aanvankelijk een nieuwigheidsfactor, en alleen de kunst is zodanig dat er altijd een beetje intriges aan vast zit. Als u het goed kunt doen, kunt u een taak uitvoeren onder verschillende soorten omstandigheden.

READ  Nederland vs Pakistan 2022 - Wesley Barresi teruggeroepen voor Pakistaanse ODI-serie

De drive om te leren en mezelf te verbeteren in uitdagende omstandigheden is iets waar ik van hou. Ik wil deze kans laten tellen en stap voor stap aanpakken.

Devon’s [Conway, also a South African-born New Zealand cricketer] een voorbeeld van hoe je, als je vastberaden bent, kunt bereiken wat je wilt. Je zag hem starten zoals hij vorig jaar deed, en de rest is geschiedenis. Ik haal inspiratie uit hem.

Hoe kwam je in aanmerking om voor Nederland te spelen?
Omdat ik een Europees paspoort had, kon ik naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen voor een county-stint bij Sussex. Toen deed het bericht de ronde dat ik me zou kunnen kwalificeren om ook voor Nederland te spelen. Ze vroegen me of ik voor hen wilde spelen, en ik vond het een geweldige kans. Van 2013 tot 2016 maakte ik deel uit van de reis van het team door de World Cricket League Division Two. Omdat we daar gedegradeerd waren, probeerden we ons te kwalificeren voor WCL Division One.

Begin dit jaar werd je na ruim drie jaar uitgezocht door Nederland.
Sinds Covid toesloeg en ik mijn verblijf in Nieuw-Zeeland niet had, kon ik het land niet verlaten [New Zealand], dus dat dwarsboomde mijn ambitie om vorig jaar voor Nederland te spelen op het WK T20. Ook hier botste het met ons binnenlandse schema. Toen Nederland een historische tour naar Nieuw-Zeeland aankondigde, pakte het allemaal wonderwel uit. Ik bevond me in een gelukkige positie. Ik heb Nederland duidelijk gemaakt dat ik de ambitie had om voor Nieuw-Zeeland te spelen. Ze hadden er begrip voor. Voor hen spelen was een geweldige kans om op internationaal niveau te spelen.

READ  Ondanks verplichte proeven kregen 964 mensen covit na een muziekfestival in Nederland omdat ze waren ingeënt

Tegen het einde van die cyclus nam Anton Roux, een voormalig Nederlands international die onze coach was, de rol van assistent-coach op zich bij Otago Volts. Dat is toen mijn penseel met Nieuw-Zeeland begon.

Ik ging aanvankelijk slechts een maand over als dekking voor een van Otago’s lokale spelers. Ik mocht spelen en had een paar goede games. Omdat ik het daar naar mijn zin had, heb ik gekeken naar de mogelijkheid om langer te blijven.

Je inspireerde anderen om ook naar Nieuw-Zeeland te komen.
(lacht). Ja, het was rond en toen kreeg ik een telefoontje van Devon, die me vroeg hoe het leven op het platteland was. Ik sprak er gloeiend over, en toen besloot ook hij langs te komen. Ik dacht dat hij naar Otago zou komen, maar hij ging naar Wellington.

Wat zijn je afhaalrestaurants geweest van je Nederlandse stint?

Associate cricket is moordend. In 2014 eindigden we buiten de top zes, waardoor we ODI-status en financiering verloren. Ik herinner me dat ik na ons verlies tegen Kenia in het teamhotel zat en me afvroeg wat we nu zouden doen. We moesten werk zoeken. Sommige jongens waren aan het studeren. We wisten niet waar onze toekomst lag. Maar toen hebben we onszelf als doel gesteld om de beste Associate te zijn en we hebben een cyclus van drie jaar doorlopen om dat te bereiken. Natuurlijk ontstond na het WK 2019 de Super League, waardoor we tegen de top konden spelen om een ​​kans te maken op kwalificatie voor het WK 2023. Maar dat zal niet doorgaan na het WK 2023, dus opnieuw zullen veel spelers zich afvragen wat de toekomst biedt.

READ  Politieagenten Cagayan Valley schitteren in 2022 World Police and Fire Games in Nederland – Manila Bulletin

Was cricket je eerste sport?
Ik was te jong om rugby te spelen, dus cricket en tennis waren mijn zomersporten en hockey mijn wintersport. Toen ik 15 was, zag Trotts vader het potentieel in mij en liet me cricket spelen. Ik stopte toen met hockey en speelde het hele jaar door cricket. Toen ik 19 was, werd ik door de Cape Cobra’s uitgekozen voor mijn eerste volledige jaar professioneel cricket.

Conway kwam na jou naar Nieuw-Zeeland, maar kwalificeerde zich veel eerder. Hoe is dat gebeurt?
Met het visum dat ik aanvankelijk had, mocht ik alleen in Nieuw-Zeeland werken. Pas in 2019 kon ik overstappen op een talentenvisum, dat je, als je er drie jaar mee bezig bent, in aanmerking komt om een ​​verblijfsvergunning aan te vragen. In maart werd mijn verblijfsvergunning goedgekeurd, dus Nieuw-Zeeland is nu mijn thuis. Ik heb begin dit jaar een huis gekocht. Ik heb mijn carrière met grote sprongen zien groeien. Het systeem is geweldig, de mensen zijn geweldig, er is een geweldige cultuur. In termen van mijn carrière en mijn toekomst, is het hier stevig geplant.

Shashank Kishore is een senior sub-editor bij ESPNcricinfo