maart 20, 2023

arubanieuws

WE zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Ik had nooit verwacht dat ik de Aziatische keuken in Nederland zou vinden’

Yuven Muniandy vervulde een jeugddroom toen hij naar Nederland verhuisde om aan zijn doctoraat te werken. Oorspronkelijk afkomstig uit Maleisië, is hij sindsdien verliefd geworden op het land en zijn fietscultuur.

Hoe ben je in Nederland beland?
Ik kwam naar Nederland om een ​​PhD-programma te doen. Terug in Maleisië werkte ik bij een stamcelproductiebedrijf. Ik had een vaste baan, maar ik voelde dat er iets ontbrak. Eigenlijk wist ik niet wat ik met mijn leven aan moest. Een goede vriend van mij die in Duitsland promoveerde, wist dat ik geïnteresseerd was in wetenschappelijk onderzoek. Hij stelde voor dat ik een PhD zou doen in Europa. Ik landde in hartje winter, nu acht jaar geleden, op Schiphol.

Terugkijkend is het een wonder dat ik het doctoraat heb afgerond. Ik worstelde destijds met wat persoonlijke problemen en had ook een verlies in de familie om mee om te gaan. Het leek allemaal nogal hopeloos. Gelukkig heeft een aardige en empathische begeleider me geholpen het PhD-programma af te ronden.

Ik werk nu bij een life science bedrijf op het Leiden Bioscience Park. Tijdens het laatste jaar van mijn doctoraat realiseerde ik me dat het mijn roeping is om schrijver of journalist te worden. Ik geloof dat de levensreis die ik de afgelopen acht jaar heb meegemaakt, deel uitmaakt van een grotere leercurve.

Hoe omschrijf je jezelf – een expat, minnaar, immigrant, international?
Ik beschouw mezelf als een nomade. Zelfs terug in Maleisië was ik altijd onderweg. Zowel mijn bachelor- als masterdiploma’s waren van twee verschillende universiteiten, 900 mijl uit elkaar over de Zuid-Chinese Zee. Ik hou van Nederland, en hier voelt het als thuis. Maar je weet nooit waar het leven je brengt. Het kan in een oogwenk gebeuren. Vooralsnog biedt Nederland mij verschillende mogelijkheden om mijn passie, roeping en doel in het leven na te jagen.

Hoe lang ben je van plan te blijven?
Ik ben hier in Nederland volledig ingeburgerd. Ik zou het niet erg vinden om naar andere delen van Nederland te verhuizen, vooral naar het oosten van het land. Ik zit in het stadium waarin mijn carrière van de grond komt en verhuizen naar een ander land is op dit moment niet echt een optie. Ik woon hier nu bijna acht jaar en voldeed aardig aan de normen en leefomstandigheden hier.

READ  Sri Lanka-kooiers treffen Nederland in WK-opener

Eigenlijk gaat mijn liefde voor Nederland terug naar mijn kindertijd. In Maleisië is er een beroemde fabrikant van zuivelproducten genaamd Dutch Lady. Eind jaren tachtig was er een advertentie voor Dutch Lady-producten waarbij een melkmeisje emmers melk droeg midden in een groene weide vol Holstein Friesian-runderen. Toen werd ik voor het eerst verliefd op Nederland en besloot ik daar te gaan wonen.

Spreek je Nederlands en hoe heb je dat geleerd?
Ik spreek fatsoenlijk Nederlands [I speak Dutch reasonably well]. Ik heb Nederlands op verschillende manieren geleerd, meestal door verschillende studieboeken en online materialen te gebruiken.

Ik wil meer tijd aan grammatica besteden en de taal volledig beheersen. Er is ruimte voor verbetering in mijn Nederlandse spreekvaardigheid, maar ik geloof dat doorzettingsvermogen en oefening uiteindelijk tot perfectie zullen leiden.

Wat is jouw favoriete Nederlandse ding?
Fietsen. Ik hou gewoon van fietsen in Nederland. Hier is een geheimpje: ik heb in Nederland leren fietsen! Ik denk dat veel buitenlanders hier kennis maken met fietsen. Ik geniet van fietsen in alle weersomstandigheden. Elk seizoen biedt verschillende soorten prachtige en unieke landschappen. Het is heel therapeutisch.

Hoe Nederlands ben je geworden?
Ik ben bijna een Nederlander [I am almost Dutch], misschien 50-50. Ik gebruik de fiets om overal in Leiden te komen. Ik voel me beperkt als mijn fiets kapot is en ik moet lopen. Toen ik voor het eerst kwam, was het een beetje een strijd en vreemd voor mij om een ​​?? boterham [sandwich] voor lunch. Ik kom uit een cultuur waar we een warme maaltijd hebben voor zowel lunch als diner. Maar nu ben ik er aan gewend en eet ik af en toe wel een lekkere warme maaltijd als lunch.

READ  Nederlandse Gift Card en Incentive Card Marktrapport 2021-2025 Royalhold, Jumbo Supermarkten, Blogger Nederland, Sperver, Intercom, Hema, Comprehensive Result Team | Nieuws

Welke drie Nederlanders (dood of levend) zou je het liefst ontmoeten?
Corrie ten Boom.
Ze was de dochter van een horlogemaker genaamd Casper ten Boom. Samen met haar vader en zus, Betsie ten Boom, heeft Corrie tijdens de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog veel Joodse mensen geholpen te ontsnappen. Het huis van de Ten Booms werd een schuilplaats voor vele voortvluchtigen.

Anne Frank. Nou, ze is niet echt Nederlander, maar ze wordt wel als Nederlander beschouwd omdat ze het grootste deel van haar leven in Amsterdam heeft gewoond. Haar stem spreekt nog steeds voor al diegenen die het zwijgen werden opgelegd tijdens deze donkere periode van de geschiedenis.

Wat is jouw belangrijkste toeristische tip?
Ik denk dat één maat niet iedereen past. Het hangt er echt van af wat voor soort plek je leuk vindt. Ik ben op toeristische plaatsen geweest, zowel in Nederland als in heel Europa, waar de meerderheid van de massa naartoe gaat. Persoonlijk hou ik niet van overdreven drukke plaatsen, en ze zijn claustrofobisch.

Als je net als ik houdt van rust en natuur, dan is de Veluwe zeker een bezoek waard. Ik had het geluk om daarheen te gaan en ik werd meteen verliefd op de paarse heide.

Een andere plek die jaren geleden mijn aandacht trok, was de Zaanse Schans. Het is de thuisbasis van windmolens uit de 17e en 18e eeuw die werden gebruikt om specerijen te malen, meel te malen en hout te produceren. Ook zijn er genoeg kleine musea, zoals het Albert Heijn Museum.

Vertel ons iets verrassends dat je over Nederland hebt ontdekt
Voedsel. Ik had nooit verwacht dat ik de Aziatische keuken in Nederland zou vinden. Alles wat ik verwachtte waren hamburgers, frietjes en brood. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van westers eten, maar ik was helemaal verbijsterd toen ik een Indonesisch restaurant genaamd Selera Anda zag. [Your Taste] midden in Leiden.

READ  Nederland vs Pakistan 2022 - Wesley Barresi teruggeroepen voor Pakistaanse ODI-serie

Het bleef hier niet bij. Terwijl ik verschillende Nederlandse steden in de Randstad verkende, kwam ik de Midden-Oosterse, Indiase, Chinese, Iraanse en Oost-Afrikaanse keuken tegen. Nederland is een veilige haven geweest voor mensen van over de hele wereld, en dit is de belangrijkste reden waarom er verschillende soorten voedsel van over de hele wereld zijn.

Als je nog maar 24 uur in Nederland had, wat zou je dan doen?
Dit is iets waar ik heel moeilijk over na kan denken, aangezien ik hier ben. Maar als ik geen keus had en binnen 24 uur Nederland moest verlaten, zou ik naar de Veluwe gaan en nog een fietstocht maken door de bossen en heide. Ik zou ook graag al mijn goede vrienden willen zien.

Yuven Muniandy was in gesprek met Brandon Hartley

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.